Brandsäkerhet

Vi har under våren 2013 genomfört viktiga åtgärder för att förbättra fastighetens brandsäkerhet. Läs noggrant. Längst ned har vi lagt en något förkortad utskriftsversion!

Bakgrund

Vår grannfastighet drabbades 2010 av två lägenhetsbränder. Den ena inträffade högst upp i huset i slutet av augusti 2010 i en lägenhet i direkt anslutning till vår fastighet. Det hängde på sekunder att elden fått fäste också i vårt hus. Hos oss blev skadorna, framförallt vattenskadorna,  i den berörda lägenheten omfattande. Dessutom fick vi skador i trapphuset och på fasaden mot gården. Fasaden målades om först i juni i år. Det inträffade aktualiserade vikten av att ha ett gott brandskydd. Därtill fick vi en fråga till Styrelsen om brandskyddet av en medlem i början av året.

I Sverige brinner minst 15 hem varje dag. Varje år dör ca 70 personer i bostadsbränder och mer än 500 personer skadas i dessa bränder.

Bränder anlagda med uppsåt är den vanligaste brandorsaken. Flerbostadshus och skolor i tätorter är särskilt utsatta. Vanliga utrymmen för att anlägga brand är i källare och trapphus.

Styrelsen vill på detta sätt informera om vilka säkerhetsregler som gäller för alla oss boende samt redovisa vad som gjorts under våren för att förbättra brandskyddet.

SÄKERHETSREGLER

Säkerhetsregler för trapphuset
Trapphuset är den enda utrymningsvägen. Det måste därför hållas fritt från brännbara och hindrande föremål. Barnvagnar och andra föremål kan även vara en tändkälla vid anlagd brand. Rökutvecklingen från en barnvagn kan fylla ett helt trapphus med rök. Utrymning hindras och dyrbar renovering blir följden.

Barnvagnar
Barnvagnar får lämnas i trapphuset endast dagtid och då under kortare stunder. Barnvagnar får inte finnas i trapphuset nattetid!

Övriga föremål
Inga föremål av något slag får finnas i trapphuset oavsett tid på dygnet.

Övriga säkerhetsregler
Varje medlem ansvarar för att minst en brandvarnare i lägenheten är funktionsduglig
Varje medlem ansvarar för att porten, dörren till gården, källardörren och vindsdörren alltid är låsta
Varje medlem ansvarar för att källarfönster är stängda
Brandfarliga vätskor får inte finnas i källar- och vindsförråd
Blinkande lysrör ska utan dröjsmål bytas ut

GENOMFÖRDA ÅTGÄRDER

Brandsyn den 19 februari 2013
Brandsynen omfattade källare, trapphus och vind. Samtliga rekommenderade åtgärder har genomförts.

Tvättstugan
Tvättstugor i källare räknas som en plats där människor vistas mer än tillfälligt och ska därför ha två utrymningsvägar. I vårt hus är det omöjligt att ordna. Därför har ett utrymningslarm installerats i tvättstugan.
Om larmet utlöses då man befinner sig i tvättstugan ska man omgående lämna den och ta sig ut ur källaren.
För att snabbt även i mörker hitta trappan och utgången från källaren har en nödbelysning installerats. Den fungerar 60 min efter strömbortfall.

Källaren i övrigt
Vanligaste brandorsaken i källare är anlagd brand.

Brandceller
En brandcell är ett utrymme brandisolerat från intilliggande utrymmen. Om brand uppstår i en brandcell kan den inte spridas till utrymmen utanför brandcellen. Brandsynen visade bland annat att en brand i källaren lätt kunnat sprida sig uppåt dels till Tandteknikerlabbet där gasflaskor och annat explosivt finns och dels upp genom sopnedkastet.

Brandsläckare
Befintlig brandsläckare är utbytt till pulversläckare.

Branddörrar
Källardörren ska normalt vara stängd. Den får ställas upp endast tillfälligt för att underlätta transport av skrymmande föremål till och från källaren. Ny dörrstängare med ”upptällararm” har monterats. Dörren till cykelrummet är en branddörr och bör därför hållas stängd.

Vinden
Brandceller har skapats.
Befintlig brandsläckare är utbytt till pulversläckare.
Brandvarnare har monterats utanför vindsdörren.

Branddörr
Vindsdörren ska normalt vara stängd. Den får ställas upp endast tillfälligt för att underlätta transport av skrymmande föremål till och från vinden. Den har försetts med en dörrstängare med ”upptällararm”.

Underhåll och service
Utrymningslarmet i tvättstugan kontrolleras 1 gång/månad av föreningens brandskyddsansvarige. Kontrollen noteras i loggbok.
Utrymningslarmet, nödbelysningen och brandsläckarna kontrolleras 1 gång/år av Brandsäkra Stockholm enligt Serviceavtal.

Övrigt
På vinden och i källaren fanns tidigare att stort antal lägenhetsdörrar utspridda. Alla dörrar har nu placerats i källaren i Undercentralen, som är en brandcell.

Har du frågor eller synpunkter?

Kontakta Styrelsen!